Vækst handler om at tro på det

I disse dage er der stor mediefokus på at flere end normalt starter en ny virksomhed. Det er positive nyheder.

Jeg har personligt startet en række virksomheder midt i krisen. Det største virke er Webjuice.dk som Søren Riisager og jeg startede i efteråret 2011. Vi ridder altså ikke med på bølgen i forhold til at starte virksomhed i år hvor krisen i mindre grad præger billedet, til gengæld har den bedre økonomi givetvis hjulpet i vores vækst.

Man kommer ikke sovende til vækst

Vi var to mand der startede Webjuice.dk. Virksomheden er en konsulentvirksomhed inden for online marketing, så opstart krævede to computere og vores tid. Vi havde ikke planer om at udvide, faktisk ønskede vi ikke ansætte, men derimod ville vi fokusere på det faglige fremfor medarbejdere, og kunne gøre som vi havde lyst.

Opstarten gik super godt og alle planerne om en fast ugedag til andre projekter var svær at holde. Et år efter ansatte vi derfor alligevel vores første medarbejder, så han kunne hjælpe med kundeopgaver samt med at styre nogle af alle vores projekter.

1. juli 2012 var vi stadig tre mand. Samtidig blev vi en del af Direct Gruppen, der købte en mindre andel af virksomheden. Derfra satte vi os for at vækste lidt. Vi tog beslutningen.

Vi vil gerne vækste. Så nu vækster vi

Man skal lige tænke tanken et par gange. For det hele handler om at gøre det. Tro på det kan lade sig gøre, sætte sit mindset op til at det fint kan lykkedes, og tænke i forretningsudvikling og salg ift. at man er flere.

4 ansatte på 1 år

Vi havde travlt og begyndte derfor at ansætte. Vi har fået nye medarbejdere 1. august, 1. november, 1. januar og midt marts. Til 1. september starter endnu en medarbejder og så er vi pludselig 8 i Webjuice.dk. Havde nogle sagt dette til mig for 1½ år siden havde jeg ikke troet dem, men det er lykkedes i fin stil.

Ansat ikke for at ansætte

På trods af en vækst fra 3 til 8 personer, har vi hele vejen igennem haft styr på økonomien og ikke “spildt” en masse penge for at nå dertil.

En vigtig lektie jeg lærte tidligere er ikke at ansætte for at ansætte. Dvs. pas på med at ansætte en masse samtidig, uden at der er noget at lave. Vi har ansat fordi vi havde brug for arbejdskraften, og største udfordring har været at finde den rette kandidat.

Sådan vækster du

Det er en vigtig pointe at vi har en konsulentvirksomhed hvor vi sælger timerne. Men jeg tror fint følgende råd kan bruges i andre forbindelser også.

  1. Før første ansættelse: Hav økonomi til at investere 3-4 månedslønninger. De kommer ikke igen lige foreløbig
  2. Giv den fuld gas og få opgaver ind selvom du skal knokle igennem. Kunderne må ikke mærke længere svartid, men arbejd aften og weekend for at holde niveauet. Når du er her, så er der allerede 30% af en fuldtidsstilling, og kan du give 60% af arbejdet fra dig får du pludselig en masse ny tid og energi til at give gas på alle fronter igen
  3. Husk at være på selvom du har travlt. I den måned du har mest travlt med arbejde, det er den måned hvor du også skal arrangere gå-hjem-møde, konference eller andet, som er det der skaffer dig nye kunder måneden efter hvor du har en ansat der skal have arbejde
  4. Tro på det hele vejen. Tvivler du på at det kan bære med en ekstra medarbejder, så fejler det også. Tror du på det, så giver du endnu mere gas i den rigtige retning.
  5. Fjern alt det bøvl du kan. Som en del af Direct gruppen har vi den fordel at vi har fælles kantine og rengøring mv. Alt muligt kedeligt praktisk. Det skal vi ikke bruge tid på, og det giver lige lidt ekstra fokus på forretningen. Så fjern alt det der tager en masse tid og som er pisse kedeligt, og fokuser på din forretning i stedet.

Vi startede med to skriveborde hos Amino, og Martin Thorborg sagde at vi ikke skulle forvente at tjene flere penge ved at ansætte. Martin har gennem tiden har ret (irriterende) mange gange, så det har faktisk været fantastisk motiverende at DENNE GANG… Der skulle vi vise ham at han ikke havde ret 🙂

Er det værd at vækste?

Det store spørgsmål nu er selvfølgelig om det rent faktisk er det værd.

Økonomisk set, så er omsætningen steget en del (samlet set, ikke pr medarbejder) og næste gang jeg ser Martin kan jeg heldigvis fortælle ham at vi rent faktisk også har øget på bundlinien.

Jeg synes det er fantastisk spændende at bygge en virksomhed op, og samtidig være med til at skabe arbejdspladser i Danmark.

At gå den vej betyder også at arbejdsopgaverne ikke er de samme mere. Man siger at 10 ansatte giver et fuldstidsjob i at administrere ansatte og opgaver. Jeg skal ikke kunne sige om det er rigtigt, men det er bestemt rigtig at ansatte tager arbejdstid. Alene jobsamtaler, 3- måneders samtaler, lønsamtaler, årssamtaler og så alt det faglige. Det skal du være indstillet på og være ok med.

Den allerstørste gevinst jeg ser i det her er ikke økonomisk eller det at have skabt arbejdspladser. Det er det faglige. Vi er nu 5, snart 6, på kontoret, der synes AdWords er fantastisk spændende. Sparringen og den faglige udvikling er fantastisk når en stribe passionerede folk sidder på kontor sammen.

Slider-familiepotraet-bred

Så pointen er: Vil du gerne vækste, så tro på det og så er jeg sikker på det nok skal lykkedes. Men gør det af de rigtige grunde.

This entry was posted in Forretning, Iværksætteri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *